De inhoud klopt. Doorsturen maar?

Eerder gaven we tips over hoe je de inhoud van een bericht kunt nagaan. Klopt het, of klopt het niet? Maar stel dat een bericht op vlak van de feiten klopt? Dan nog is het oppassen geblazen. Een bericht dat op ware feiten gebaseerd is, kan toch sterk stigmatiserend zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen. Feiten zijn één zaak ; hoe je ze selecteert en voorstelt een andere.

In de komende posts overlopen we daarom een aantal vragen die je helpen om het effect van een bericht in te schatten.

De eerste reeks vragen heeft betrekking tot personen/groepen die in het bericht aan bod komen:

  • Welke afkomst/geloofsovertuiging/migratieachtergrond hebben deze personen? (vb. moslims, asielzoekers, Bolivianen, zwarten, allochtonen…) 
  • Hoe komen deze mensen/groepen doorgaans in het nieuws? (kruis aan wat past)

a) Deze personen komen hoofdzakelijk positief in het nieuws

b) Deze personen komen vooral negatief in het nieuws

c) Deze personen komen op een neutrale manier in het nieuws

  • Hoe worden ze in het bericht beschreven?

a) eerder positief

b) eerder negatief

c) eerder neutraal

Toelichting:

Beeldvorming ontstaat niet door één enkele boodschap. Het is de herhaling van een soortgelijke boodschap in verschillende contexten die een bepaald beeld schept. Kettingmails over moslims, asielzoekers of ‘vreemdelingen’ enten zich dus op alles wat we al (denken te) weten over deze “bevolkingsgroepen”: onze eerdere ervaringen, wat we in de media lezen, wat ons verteld wordt…

Een kettingmail die een groep negatief in beeld brengt, heeft meer impact indien deze groep ook negatief in het nieuws komt.

Stel dat ik een mail rondstuur waar ik op een rustige, neutrale manier volgend bericht overneem van een Vlaamse kwaliteitskrant:


“Nepalese dief gevat

In Wetteren werd gisteren een Nepalese dief gearresteerd. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. Het parket opende een onderzoek”.

Dit moet iedereen weten! Stuur dit naar al je contacten door.


Mijn mail is niet op een racistische manier geschreven. Maar ik breng Nepalezen in een slecht daglicht. Aangezien vele media Nepalezen vaak alleen in het nieuws brengen bij criminaliteit, en vele mensen het vooroordeel hebben dat allochtonen een criminaliteitsprobleem hebben, sla ik met mijn mail nog eens op dezelfde nagel.

Zo neutraal en objectief is mijn mail ook weer niet. In de volgende post gaan we daar dieper op in.

Plaats een reactie