Wat zijn haatmails?

Al meegemaakt? Je ontvangt een e-mail over “allochtonen”. In enkele krachtige zinnen krijg je de boodschap dat zij de bron van alle kwaad zijn. “Echt waar”, verzekert de afzender! Je wordt gevraagd het bericht naar zoveel mogelijk mensen door te sturen. Want iedereen moet dit weten!

Cyberhate, haat op internet is geen uitzondering meer. E-mails, websites, blogs, fora, sociale netwerken… worden steeds vaker gebruikt om haatboodschappen te verspreiden. Wereldwijd is België op vlak van het aantal verstuurde haatmails zelfs koploper. Vaak gaat het om kettingmails met een racistische boodschap. De verleiding is groot om ze gewoon te negeren of te verwijderen. Als we dit doen, verspreiden racistische boodschappen en negatieve beeldvorming over allochtonen, asielzoekers… zich echter steeds verder.

Negatieve beeldvorming is zeer hardnekkig. Het vraagt veel moeite om negatieve ideeën, die soms in één zin tot leven komen, te keren. Net daarom is de impact van haatmails niet te onderschatten. Ze verdienen een antwoord.

Hoe herken je een haatmail?
Het is niet altijd even gemakkelijk een racistische e-mail te herkennen. Haatmails bestaan in verschillende vormen. Ze bouwen vaak verder op stereotiepen die we via media, politiek, opvoeding… meekrijgen.

Kreeg je een e-mail over buitenlanders, asielzoekers, moslims…? Doorloop volgende punten en ontdek of je met een racistische haatmail te maken hebt:

01. De mail bevat discriminerende boodschappen, beledigingen, veralgemeningen of stereotiepen over een groep/persoon

02.
De mail zet aan tot discriminatie, geweld of haat tegen een groep of persoon

03.
De mail boezemt angst of andere negatieve gevoelens in voor een groep/persoon

04.
De mail bevat negationistische uitspraken

05.
Als de groep/persoon die het doelwit is van de mail gedefinieerd wordt op basis van nationaliteit, huidskleur, zogenaamd “ras”, afkomst of geloofsovertuiging, is het een racistische haatmail

06. Als de groep/persoon die het doelwit is van de mail gedefinieerd wordt op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, politieke overtuiging, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst, is het een haatmail met een ander kenmerk.

Enkele voorbeelden van haatmails:

In deze racistische haatmail worden moslims als een bedreiging voorgesteld. De auteur gebruikt veralgemeningen zoals “de Islam” en viseert mensen voor hun geloofsovertuiging.

Een racistische haatmail waarin asielzoeker als profiteurs worden afgeschilderd. Met veralgemeningen als “de asielzoeker” worden de doelwitten gedefinieerd door hun verblijfsstatuut.

Een beledigende racistische mail verpakt in een humoristisch kleedje. Mensen die een boerka dragen worden met de term ‘ontploffen’ subtiel als terroristen bestempeld.

Een racistische mail waarbij moslims als profiteurs worden bestempeld. Er wordt een bron vermeld, maar die is anoniem.

3 thoughts on “Wat zijn haatmails?

 1. Ik wou dit bericht eerst delen via mijn facebookpagina om mijn facebookvrienden te motiveren gepast op haatmails te reageren, maar ik heb mij bedacht. Ik zou, dankzij de zo sprekende voorbeelden, mensen alleen maar op ideeën brengen.
  Ik ben de eerste om uit te gaan van rechten voor alle mensen op grond van het broeder- en zusterschap tussen mensen van alle origine. Als ik bedenk welke misbruiken hieruit kunnen volgen en soms ook volgen, ben ikzelf ook niet echt meer mee.

 2. Indien dat van die Imam Bouziane een pijnlijke waarheid is, waarom zou de betreffende mail dan een racistische zijn? En niet e.g. een objectieve waarschuwing inhouden?

  • Dag HPax,

   op de website van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding staat een analyse van de e-mail over de familie Bouziane, waaruit blijkt dat het verhaal niet klopt:

   http://www.diversiteit.be/?action=onderdeel&onderdeel=202&titel=Kettingmails+#

   Zelfs indien dit verhaal zou kloppen, kan men zich twee vragen stellen:

   1) brengt het verspreiden van dit verhaal een oplossing?
   –> Wellicht zou het dan efficiënter zijn om de bevoegde diensten op de hoogte te brengen, i.p.v. mensen die niets aan het probleem kunnen verhelpen een e-mail te sturen.

   2) Wat is het effect van deze e-mail voor moslims?
   –> Door de nadruk te leggen op het “moslim-zijn” van deze familie, wordt een heel diverse bevolking gestigmatiseerd. Dit kan men moeilijk “objectief” noemen. En het is ook niet efficiënt om het probleem aan te pakken. Achterdocht verspreiden zonder oplossing leidt tot veel frustratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s